Ny teknologi skal varsle om veihull

16.02.2017
Mer enn hver tredje bilulykke i Europa skyldes dårlig veistandard. Nå skal ny teknologi varsle om hull som dukker opp i veibanen.

I 2011 ble hele 20 millioner veihull innrapportert i Europa. Bare halvparten av disse ble utbedret. I Storbritannia innrapporteres det i snitt en skade som følge av et veihull hvert 17 minutt. Også i Norge ødelegger en rekke bilister årlig bilen sin når de treffer på et hull i veien. Nå kan imidlertid en ny Ford-teknologi hjelpe deg med å unngå de dyrebare reparasjonene i fremtiden.

Advarer andre sjåfører

- Et virtuelt veihullkart kan vise nye hull bare minutter etter at de første bilistene har oppdaget dem, og advare andre sjåfører. Våre biler har allerede sensorer som kan oppdage veihull. Nå ønsker vi å ta det ett skritt videre, sier forsker Owe Hoffmann i Ford Europa.

I dag viste Ford for første gang systemet som skal testes senere i år. Kartet i bilens display gir sjåføren oppdatert informasjon om hvor veihullene er og hvor store de er, samt kommer med forslag til alternative kjøreruter. Systemet baserer seg på såkalt «crowdsourcing.» Det betyr at når andre biler registrerer et veihull, blir dette umiddelbart delt med systemet i din Ford.

Ford har systemer som reduserer skadene idag

Både Ford Mondeo, Ford S-Max og Ford Galaxy har i dag sensorer som registrerer veihull og justerer bilens dempere for å redusere skadepotensialet. Fords ingeniører forsker nå også på å bruke kameraer og modem for å dele informasjonen i en nettsky og gjøre den tilgjengelig for andre sjåfører i sanntid.

Det forskes også på et aktivt dempersystem som i enda større grad vil redusere potensielle skader.

Ford tester allerede i dag alle sine modeller på en 1,9 km lang veistrekning ved sitt testanlegg i Lommel i Belgia. Denne er full av de verst tenkelige veihullene.

Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementer